Poliüretan izolasyon nedir konusuna geçmeden önce poliüretan nedir kısaca değinmek gerekir. Çift komponentli bir elastomerdir. Poliüretan ilk defa 1937 yılında Otte Bayer isimli Alman bilim adamı tarafından sentezlenmiştir. Poliüretan üretiminde ilk olarak Diizosiyonatın diolle sentezlenme yöntemi kullanılmış zamanla geliştirilen poliüretan daha büyük molekül ağırlıklı poliollerle sentezlenmeye devam edilmiştir. Tarihsel gelişimini okumuş olduğunuz poliüretan malzemesi suni deri yapımından tutunda ayakkabı tabanlarına kadar birçok farklı kullanım alanına sahiptir. Poliüretan malzemesi tepkime esnasında meydana çıkan su buharı sayesinde köpürmektedir. Özellikle ısı yalıtımında kullanıldığında ısı yalıtımı suyun yanında arttırıcı gazlar şişirme ajanı olarak kullanılmaktadır. Böylece ısı yalıtım etkisi daha da artarak maksimum verimi sağlamaktadır.
Poliüretan malzemesi ile izolasyon yapılmasında beklenen iki fayda vardır. Bu faydalar ısı yalıtımı ve ses yalıtımıdır. Poliüretan köpük malzemesi süngerimsi yapısı ile ses titreşimlerini bünyesinde sönümleyerek gürültü yayılmasını önemli ölçüde engeller. Ses yalıtımındaki etkisi sayesinde yapılarda sıkça tercih edilmektedir. Ancak poliüretan köpük kaplamanın tercih edildiği ve beklenen en büyük fayda ısı yalıtımıdır. Isı yalıtımında poliüretan köpük kaplama işlemleri sprey püskürtme yöntemi ile uygulanmaktadır. Sprey püskürtme işlemleri poliüretan malzemesini oluşturan komponentlerin bir püskürtme tabanca ile karıştırılarak yüzeye uygulanması işlemidir. Malzeme bu sayede yüzeyde kürlenerek yüzeye tam bir yapışma sağlar. Bu özelliği ile ek bir yapıştırıcı ve mekanik bağlantıya gerek kalmaz ve işlem süresi kısalır.
Poliüretan köpük sprey püskürtme uygulamaları ısı yalıtımında en etkili çözü mdür. Yapı çatılarından, dış cepheye, temel ve perde duvarların ısı yalıtımında kullanılmaktadır. Dış cephede uygulama imkanı olmadı durumlarda iç cephe ısı izolasyonunda da kullanılmaktadır. Minimum alan kaybı ile iç cephe uygulamaları yapıldığında ısı tasarrufu kolayca sağlanabilir. İskele kurulumu ve vinç gerektirmediği için iç cephe uygulamaları daha ekonomik çözümler sunmaktadır. Ancak belirtelim dış cephe kaplamaları nispeten daha verimli sonuçlar vermektedir. Bu yüzden dış cephe kaplama imkanı bulunduğunda bu yolun tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Nefes alan yapısı ile nem dengesini de korumaya yardımcı olan poliüretan köpük kaplama ters tavan uygulamalarında terlemeyi önleyici özelliktedir.
© Copyright 2020 İzolem. Web tasarım hizmeti Blue Ajans tarafından sağlanmıştır.